Värsked MySnack vahepalad nüüd otse Eesti põllult

Värsked MySnack vahepalad nüüd otse Eesti põllult

Tervisesnäkke müüv ettevõte MySnack tõi seni Taist puu-, köögivilja- ja kookosesnäkke. Nüüd rajas eduka ettevõtte püsti pannud Ellyt Talv ka Antslasse päris oma mustsõstra-, maasika- ja vaarikaistanduse ning plaanib hakata tulevikus müüma kuivatatud Eesti marju ka suurele Aasia turule.

Maasikas, vaarikas ja mustsõstar

Talve sõnul on praegu katsetamiste aeg, esimesel istutusaastal taimed veel suurt saaki ei anna. „Istutasime maasikaid, mis annavad kiiremini saaki,“ rääkis Talv. „Samas ka vaarikaid, mille tulusus on suurem, kuid saagi valmine hilisem ja korjamine keerulisem. Täna elamegi maasika vaimus, sügiseks oleme targemad.“

„Vaarikas on pikemaealisem kandes kuni kümme aastat, maasikas läheb aga nelja aastaga välja,“ lausus kodumaistest tervisetoodetest unistav naine. „Maasikas annab aga saaki juba esimesel aastal, vaarikas suuremat saaki heal juhul kandma alles teisel aastal. Samas on vaarikas kõrgema hinnaga, aga teda on ka tüütum korjata.“

Praegu on istanduse peamiseks tuluallikaks varasemalt istutatud mustsõstra istandus. „Mustsõstar teenib meid ligi hektari suuruse maa peal juba mitu aastat,“ lausus Talv, lisades, et ka seda väärt marja plaanitakse hakata külmkuivatama „Mustsõstar on intensiivse maitsega, annab ka väikese koguse puhul tugeva maitse ja värvi.“

„Nüüd peame laienemisplaane ja unistame, et saaksime väärindada omaenda põllu peal valminud saadusi. Loodame, et meil on sügiseks valmis head tooteretseptid,“ rääkis ta. „Katsetame oma õhkkuivatusahjus erinevaid maitseid ja vaatame, milliseks jääb tekstuur, maitse ja milliseks saaks vormida toote kuju, et see oleks ka võimalikult atraktiivne.“

„Ma pean väga oluliseks, milline on tervisesnäkkide tooraine ja koostis,“ rääkis toimumisnõustaja sertifikaati omav Ellyt. „Ma ei tahaks lisada toodetele valget suhkrut, tooted peaksid olema naturaalsed, ilma säilitus- ja värvaineteta. Pean seda enda jaoks väga tähtsaks.“

„Meie lõpptoode võiks olla Eestis kasvavatest marjadest ja puuviljadest valmistatud kodumaisel toorainel põhinev tervislik vahepala,“ rääkis Talv, kes on hiljuti lõpetanud ka Räpina aianduskooli.

Unistuseks kodumaine tervislik vahepala

Ellyt Talv sõnul oleks tulevikus reaalne alustada ka külmkuivatustehnoloogia kasutamist, mille käigus tooraine sügavkülmutatakse, misjärel eraldub sellest vaakumkeskkonnas vedelik. Nii säilib toode maitse, kuju, värvi ning vitamiinid.

„Esialgu me külmkuivatuseni veel ei jõua, sest see tehnoloogia on alustamiseks liiga kallis, plaanime kasutada õhkkuivatustehnoloogiat,“ lisas ta. „Teeme alguses katsetusi oma väiksema ahjuga. Siis, kui tundub, et oleme leidnud õige toote, proovime seda ka suures ahjus.“

Ka praegu Eesti kaubanduses müüdavad MySnacki tooted on külmkuivatatud. „Teeme seda Tais, sest kohapeal kasvanud tooraine on kvaliteetsem, kui ka selle töötlemine toimub asukohamaal,“ lausus Talv. „See käib nii viinamarjade, banaanide, mango, jaka, kookose kui ka muude toodete kohta.“ „Tegemist ei ole sügavkülmutatud, vaid kuivatatud toodetega. Need asuvad pähklitega samas letis.“

Vitamiinidest pakatavaid MySnack tooteid leiab juba suurematest kaubanduskettidest, tanklatest ja e-poodidest. Kõrge toiteväärtusega suhkrule alternatiivseid maiustusi müüakse juba ka Soomes, Lätis, Leedus, Inglismaal ja peagi ka Rootsis.